Kolmesta ankkurista saa pizzaa ja kohta myös hampurilaisia, se sijaitsee Imatran Lammassaaressa, yhdestä Suomen suurimmista sisävesisatamista

Kahvila-ravintola Kolme ankkuria sijaitsee Imatran Lammassaaressa. Se on vanha satamakahvila, jossa on pari vuotta sitten alettu tarjoilemaan myös pizzaa. Sen omistaa Juhani Turpeinen, joka on myös Imatran venesataman satamapäällikkö.

Imatran venesatama on Suomen suurimpia sisävenesatamia, jossa on kaiken kaikkiaan noin 600 venepaikkaa. Lisäksi sieltä löytyy viidentoista veneen vierasvenesatama. Vierailevat veneet pääsevät myös vapaille paikoille, jotka ovat vain osan kaudesta käytössä. Venepaikka maksaa 25 euroa päivältä, tällä saa kaikki sataman palvelut käyttöönsä.

Suurin osa työpäivästä Juhani Turpeisella menee venepaikkojen hallinnointiin ja isännöintiin. Nyt keväällä venesatama vilkastuu, yhtenä päivänä Saimaaseen voidaan laskea kymmeniä veneitä. Veneenlaskussa voi käyttää alueen veneliikkeiden kalustoa.

Satamassa kaikki tapahtuu kuitenkin vähän ilmojen mukaan, kertoo Juhani Turpeinen. Viime kesä pitkine helteineen oli satamalle hyvä, ihmisetkin olivat hyväntuulisia.

Talvi tekee joskus laitureissa tuhojaan. Poijuja uppoaa ja aisat saattavat mennä rikki. Satamassa on veneille talvisäilytyspaikka, joka maksaa noin kaksisataa euroa per vene, hieman veneen koosta riippuen.

Alueella on myös alue karavaanareille, jotka saavat samat palvelut kuin veneilijät. Sauna on vuokrattavissa, saniteettitilat löytyvät ja ravintolasta saa ruoka-annoksia. Kolmella ankkurilla on myös anniskeluoikeudet. Bensapumppukin löytyy. 

Kolmen ankkurin pizzalista on yhdistelmä kokeellista ja perinteistä, Quattro Stagioni on listalla. Suosituin pizza on Fantasia, jossa saa itse valita haluamansa täytteet. Hinnat pyörivät kymmenen euron nurkilla.

Kesäkuun alussa Kolmesta ankkurista saa myös Xmeal-hampurilaisketjun hampurilaisia. Nyt asetellaan viimeisiä laitteita kuten sämpyläpaahdinta ja juoma-automaatteja. Xmeal on suomalaisomisteinen ja alkujaan länsi-suomalainen hampurilaisketju, joka on levinnyt monen kymmenen ravintolan ketjuksi.

Saimaan rannoilla on jonkin verran muitakin ravintoloita, mutta Juhani Turpeisen mukaan asiakkaita riittää kyllä kaikille. Merkittävä osa asiakaskunnasta on veneilijöitä, mutta ei kaikki. Ukonniemen ulkoilumaastot vetävät puoleensa myös muita imatralaisia.

Korona-aikana veneily on saavuttanut suuren suosion, ala on kasvanut jo pari vuotta. Venekauppiaiden mukaan kysyntä ei ole ainakaan laantumassa. Käytettyjen veneiden koko on sen sijaan pienentynyt, enää ei näy niin paljon isoja matkaveneitä, vaan veneilijät ovat ”day cruisereita”, päivän huviveneilijöitä. Veneenkoko on viidestä puolesta metristä seitsemään ja puoleen metriin.

Ahkerin Juhani Turpeisen tuntema veneilijä on ollut vesillä yhtä mittaa 53 päivää. ”Veneessä voi omassa kuplassa liikkua”, sanoo Juhani Turpeinen.

Suurin koronan vaikutus on, että nelisenkymmentä venäläistä veneilijää ei ole päässyt rajan yli koronan aikana, eikä nykyisessäkään maailmantilanteessa.

Saimaan kanavan tilanne ei vaikuta Imatralla, sanoo Juhani Turpeinen, enemmän risteilyaluksiin Lappeenrannassa. Ensolle vietävä puu on siirtynyt kumipyörille tai kiskoille. Sataman veneiden varustelusta jo näkee, että moni vene harrastaa urheilukalastusta. Lähisaarien mökkeilijät käyttävät hekin Imatran venesatamaa.

Läheinen Rauhan satama on niin pieni, ettei siitä ole merkittäväksi kilpailijaksi, eikä oikein Niskalampikaan, selittää Juhani Turpeinen. Jonkin verran hän kerkeää itsekin veneilemään, työmatkan Ruokolahdelta voi senkin kulkea veneellä.

Kolme ankkuria on auki keväällä arkisin neljään, perjantaina ja lauantaina kuuteen. Kesäkuussa aukiolot pitenevät.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.