Heli Pukin Ideri-liikkeessä ovi käy kesällä tiuhaan – se on hänen puumerkkinsä maailmaan

Keväisin taidekaupassaan Heli Pukki ei näe vielä ruuhkaa, mutta kun sesonki alkaa, ovi käy tiuhaan ja koskaan ei tiedä kuka tulee sisään. Viime kesänä vierailivat myös naakka ja orava, city-kettua hän vielä odottelee, mutta hänen tarinoihinsa he ovat jo päässeet. Matkailijoita odotetaan niin kotimaasta kuin maailmalta.

”Olemme aika kivassa solmukohdassa, kun mennään satamaan ja linnoitukseen. Kesällä kannattaa pitää ovi pitkään auki.” sanoo Heli Pukki. Syksyllä hän kiertää messuja ja alkuvuodesta puoti on hieman keveämmin auki.

Lappeenranta omistaa Tasihinin talon, jossa toimii Iderin lisäksi kolme muuta käsityökauppaa. Heli Pukin liike on ollut vuokralla jo parikymmentä vuotta. Hänen mukaansa aika on mennyt kuin siivillä.

Heli Pukki on valmistunut sisustussuunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Heli Pukki on aina piirtänyt ja siirtyi jo vuosia sitten täysipainoisesti kuvittajaksi.

Tasihinin talon rakennuttivat 1800-luvulla venäläiset kauppiassuvut. Kivijalassa ovat toimineet myös Marimekko, Suutari Metso ja Galleria Akkuna. Varasto- ja maalaustilaa ei puodissa ole paljon, joten Merenlahdella sijaitsevan kodin työtilat tulevat tarpeeseen.

Kaupassaan hänellä on käsintehtyjä akvarelleja, postikortteja, julisteita, tyynyliinoja ja paljon muuta. Painatusmäärät eivät ole järin suuria. Kirjat ja muut paperituotteet painetaan Iisalmessa ja tekstiilit Aitoossa. Verkkokauppa ja somemarkkinointi vievät aikaa mutta tuovat lisää asiakasvirtaa.

Hän myös runoilee, kuvittaa oppikirjoja Otavalle ja tekee monipuolisesti tilaustöitä. Tahti onkin välillä kiivas ja työtä paljon.

Puodin valikoimista löytyy myös paikallisen Öljypuu-yrityksen elintarvikkeita ja uusien lappeenrantalaiskirjailijoiden teoksia.

Hän osallistuu viidettä kertaa Iittalan naivisminäyttelyyn 15 teoksellaan.

Heli Pukin taide on värikästä, karhu ja kettu -painotteista ja vanhoihin suomalaisiin kansansatuihin painottuvaa. Vauvakirja on tykätty, Heli Pukki: ”Sillä on varma käyttökohde. Pienen vauvan syntymää juhlistavat niin vanhemmat, kummit, isovanhemmat kuin koko suku!”

Heli Pukki on tähän mennessä kirjoittanut neljä runokirjaa. Folk-bändi Mustarastas käytti yhtä hänen runoaan ja nimesi koko albuminsa sen mukaan. Yhteistyötä Heli Pukki kuvaa sujuvaksi.

Osa teoksista ottaa kantaa maailmantaiteeseen, eläinaiheisista pastisseista löytyvät niin Ruokolahden eukot kirkonmäellä, Raatajat rahanalaiset, Mona Lisa ja Munchin Huuto. Vihainen jänis on lähtöisin vauvakirjan uhma-sivulta ja on suosittu hahmo. Lappeenrantalais-maisematkin pääsevät hänen kortteihinsa.

”Postikortteja lähetetään nykyään vähemmän mutta silloin kun sellainen ostetaan, sitä valitaan huolella, ei napata vaan mitä tahansa.” sanoo Heli Pukki.

Kehystys hoituu paikallisen Lasi-Nikun kanssa.

Hiljaisina hetkinä puodilla hän valmistuu vaikkapa pituusmittoja ja avaimenperiä.

Lappeenrantalaiset yleensä ottaen suhtautuvat kaupungin pienuudesta huolimatta yrittäjiin positiivisesti. Lisäksi yrittäjän on reissattava messuilla ja näyttelyissä saadakseen näkyvyyttä. Kyllä liikkeellä yhden ihmisen elättää. Heli Pukki sai vielä vuoden yksinyrittäjä-palkinnonkin Lappeenrannassa. Ala on hänestä mielenkiintoinen ja haastava.

Heli Pukki tekee myös akvarelleja tilaustyönä, ne ovat kaikki ainutlaatuisia. Asiakas on tottunut siihen, että kaiken saa nykyisin hyllystä heti valmiina. Tämä teettää käsityöläiselle hiukan jonglöörausta aikataulujen ja myös jaksamisen yhteensovittamisessa.

Uniikki taidekauppa on myös tapa erottua, Lappeenrannassa on paljon lahjatavaraliikkeitä ja gallerioita. Heli Pukki ei omien sanojensa mukaan tiedä tarpeeksi taiteesta että ryhtyisi galleristiksi. Hänen taiteensa on hänen oma puumerkkinsä maailmaan.

Näyttelytoiminnan kautta hänen akvarellitaidettaan liikkuu enemmän, Heli Pukki:

”Koitan tuotteistaa akvarellikuvan niin että se toimii korttina tai runon kera, tai sitten se pelkkänä kuva-aihiona saattaa päätyä tekstiiliin tai avaimenperään. Pienimuotoista monella eri tavalla käytettävää tuotetta.”

Hän ei kuitenkaan katso, että tuhansien teollisesti valmistettujen mukien tekeminen olisi hänen juttunsa. Sen sijaan hän toivoo, että ihmiset löytäisivät arjesta iloa ja oman mielikuvituksensa.

Heli Pukki: ”Mie puhun kovasti ihmisen erikoislaatuisuuden puolesta, on hurjan surullista että uskotaan siihen että ainoa tapa elää on tällä hetkellä se miltä näyttävät FB-kuvat ja tietyt tyyli-ikonit. Mie omalla taiteellani haluaisin tuoda erilaisuuden kuvan.”

Olisi oltava rohkeasti mitä on, hänen ei kaupastaan löydy harmaata ruutumattoa.

Karjalan murteella hän on hiukan kirjoittanut tekstejä, joissa näkyy paikallista omaleimaisuutta.

Lappeenrantalaisuus on hänestä ennen muuta paikallisuutta, paikalliset ihmiset tunnetaan. Karjalaisuus on enemmän kulttuurista, siihen liittyvät mm. ruokaperinne ja luonne.

Hänen elämästään iso osa on kulunut kaupassa, mutta hän on tavannut paljon ihmisiä ja elättänyt itsensä. Hän ei ainakaan koe itseään hirveän surulliseksi vaan hyvällä mielellä ajattelee, että jos tällaisesta ammatista joskus eläkkeelle pääsee niin hänestä tuntuu, että ei elämä hukkaan mennyt.

Joku päivä hän vielä haluaisi luopua kaupastaan ja ruveta päätoimiseksi taiteilijaksi ja kirjailijaksi, Karhusen ja Kettusen tarinoilla voisi voittaa Junior-Finlandiankin.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.