Mai-Art halusi olla lappeenrantalaisten ulottuvilla, kaikki taide näkyy netissä mutta ei osallista – Mai-Artissa kehyksiin saa vaikka oman rakkaan nallen

Mai-Art on sijainnut nyt vuoden verran Valtakadun ja Kirkkokadun risteyksessä. Yritys on kuitenkin ollut olemassa jo neljäkymmentäkaksi vuotta. Sen nykyinen omistaja onn pietarilaislähtöinen Anna Lebedkova.

Anna Lebedkovan mukaan paikanvaihdossa ajateltiin kaupunkilaisia, Mai-Art haluttiin nimenomaan heidän ulottuvilleen. Vieressä on Lappeen Marian kirkkokin.

Galleriatilassa Mai-Artissa vaihtuvat näyttelyt. Tällä hetkellä Mai-Artissa on näytillä Pirjo Aaltosen ja Björgvin Björgvinssonin ”Matkan varrelta”, jossa on grafiikkaa ja valokuvia. Se on näytillä 3.9.-30.9.2020

”Kaikki taide on nykyään nähtävissä internetissä. Mutta on tärkeää, että taiteilijat voivat tulla Mai-Artiin, se on vuorovaikutteista”, sanoo Anna Lebedkova.

Mai-Art myy paljon postikortteja, grafiikkaa ja sisustustauluja. Lisäksi siellä on tarjolla paljon erilaisia taiteilijatarvikkeita. Grafiikkaa ja muuta taidetta kuten maalauksia ja veistoksia Mai-Artissa on pääosin kotimaisilta mutta myös ulkomaisilta taitelijoilta.

Mai-Artissa on myös pieni kahvila, joka on paikalle tärkeä, kertoo Anna Lebedkova.

Mai-Artissa taulujen kehystys on yksi liikkeen kivijaloista. Terhi Muhonen tekee sitä tällä hetkellä tiistaista perjantaihin klo 10-17 ja lauantaisin 10-15. Hän opiskeli taidekehystäjäksi oppisopimuksella Lahden Käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa.

Terhi Muhonen kehystää Mai-Artissa yksityisasiakkaille ja yrityksille. Suurin osa tehdään mittatilustyönä sen mukaan mitä asiakkaat Mai-Artiin tuovat. Mai-Artissa tehdään noin viidestä kymmeneen kehystystä per päivä.

Kehyksiä halutaan monenlaiseen: grafiikkaan, valokuviin, sisustustauluihin ja monenlaisiin esineisiin. Kaikkeen mitä on kuviteltavissa ja joihin ei voisi kuvitellakaan, sanoo Terhi Muhonen.

Mai-Art ei kuitenkaan ole ainoa joka Lappeenrannassa tekee kehystystä. Harrastelijoita käy paljon, nuoret haluavat kehyksiin mangasarjakuvaa ja muutakin kuvaa.

Kehyksiin voi tehdä tilaa erilaisille esineille kolmiulotteisestikin. Niihin voi laittaa vaikka lapsuusmuistoja, on laitettu myös pieniä kenkiä, nuttuja. Eräs asiakas oli tuonut kehystettäväksi vanhan nallensa jolta puuttui korvat. Kun käyttää hieman mielikuvitusta kehystämiseen voi asioita laittaa seinällekin, eikä vain johonkin laatikkoon piiloon.

Netissä näkyy paljon eri tekniikoita. Moni tulee hakemaan Mai-Artista tarvikkeita, tekee taidetta ja tuo sen kehystettäväksi. ”Jollain tapaa tuntuu viime vuosina arvostus oman käden tekemiseen on ollut nousemaan päin”, sanoo Terhi Muhonen.

”Työn paras puoli on että saa olla koko ajan kauniin ympäröimänä, sitä kun itse rakastaa taidetta niin on joka aamu aika kiva tulla tänne keskelle tähän ympäristöön”, hän jatkaa.

Kehystyksen hinta riippuu kehystettävästä esineestä: valokuvakehyksen voi saada muutamalla kympillä. Hinta skaalautuu työn koon ja tarvittavien materiaalien mukaan. Myynnissä olevassa grafiikassa eritellään myös kehystyksen hinta, keskikokoisen kehystys on noin 50€-60€ arvoinen. Suurin osa niistä on suomalaisia mutta on joukossa ulkomaisiakin.

Kehys myös suojelee taideteosta. Jos kehykseen laittaa väärät materiaalit, saattaa se teosta vaurioittaakin, kertoo Terhi Muhonen.

Omistajilla on suunnitelmia Mai-Artin kansainvälistämiseksi. He haluaisivat perustaa gallerian ehkä Berliiniin tai Hampuriin, missä Anna Lebedkova on myös asunut. Tai Pietariin, missä Anna Lebedkova on tehnyt töitä Urbaanin kulttuurin museossa, hän oli siellä grafiikan kuraattori.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.