Markku ja Leena Lukka pitivät yhteisnäyttelyä Mai-Artissa, toinen viehättyy geometrisista kuvista ja toinen antaa pensselin viedä

Markku ja Leena Lukka pitivät Mai-Artissa juuri yhteisnäyttelyä. He ovat aktiivisesti taidetta tekevä eläkeläispariskunta. Heidän asuntonsa Lappeenrannan Pikisaaressa on oikeastaan kaksi asuntoa, joista toinen on kirjasto- ja maalaushuone ja toinen normaalia asumista varten. Yhteistä elämää heillä on takanaan melkein yhdeksän vuotta.

Markku Lukka aloitti aktiivisen taiteen tekemisen jäätyään eläkkeelle Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun sovelletun matematiikan professorin virasta kymmenen vuotta sitten.

Leena Lukka taas on kulkenut koko elämänsä kynä tai pensseli kädessään. Hän on toiminut terveydenhuollon opettajana. Myöhempi koulutus kulttuurikasvattajaksi Taideteollisessa korkeakoulussa lisäsi opetukseen myös kulttuuri- ja taideaineita.

”Korona-epidemia on varmaan jonkin verran vaikuttanut näyttelyn kävijämääriin, esimerkiksi avajaiset jätettiin turvallisuuden takia pitämättä. Kommentteja on tullut lähinnä ennestään tutuilta”, sanoo Markku Lukka.

”Mai-Artin nykyinen sijaintihan on erinomainen ja galleriasta suurin osa tauluista näkyy myös ulos, joten ovat olleet ohikulkijoiden nähtävissä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Tällaiset katsojat eivät kirjaudu vieraskirjoihin”, hän sanoo.

Leena Lukan muuttaessa Lappeenrantaan 70- ja 80-lukujen vaihteessa hän löysi Lappeenrannan Taideyhdistyksen, jossa hän on ollut mukana vähän kaikessa ja toiminut muun muassa puheenjohtajana. Leena Lukka on 80-luvulta lähtien aktiivisesti kouluttautunut erilaisilla kuvataiteen kursseilla ja pitänyt näyttelyitä.

Lukat ovat säännöllisesti osallistuneet Etelä-Karjalan taideyhdistysten vuosinäyttelyihin Lappeenrannassa ja Imatralla.

Yhteensä Markku ja Leena Lukalla on ollut neljä yhteisnäyttelyä, ensimmäinen oli Lemin vanhassa pappilassa. Sitä mainostettiin heidän 140-vuotisnäyttelynään kun yhteisikää oli kertynyt 140 vuotta.

Sen jälkeen pidettiin näyttelyä Loimaalla, joka on Markku Lukan synnyin- ja koulukaupunki. Se oli Alpo Jaakolan patsaspuiston yhteydessä olevassa kuivurigalleriassa. Kolmas yhteisnäyttely vuonna 2018 pidettiin linnoituksessa Galleria Kääntöpoijussa Majurskan talossa.

Lappeenranta taidekaupunkina on heidän mukaansa kohtalaisen vilkas. Ammattikorkeakoulun kuvataiteen opetuksen muuttaminen Lappeenrantaan vilkastuttaa sitä entisestään. Aikaisemmin näyttelytilaa on ollut varsin huonosti, sanoo Markku Lukka.

Ajatuksissa on, että ensi vuonna voitaisiin pitää 150-vuotisjuhlanäyttely. Mitään varmaa he eivät uskalla luvata.

Markku Lukka sairastaa Parkinsonin tautia. Hän toivoisi että koko ajan etenevä tauti tulisi tunnetummaksi sellaisillekin joilla lähipiirissä tautia ei ole ja että sitä ilmentäviä oireita osattaisiin tulkita oikein.

Taiteensa tyylilajeista Markku Lukka sanoo teoksiensa edustavan ehkä lähinnä konstruktivismia ja Leena Lukan taide on taas lähellä abstraktia ekspressionismia. Markku Lukan teoksiin eksyy joskus jokin hahmokin mutta yleensä ne ovat hiukka sekatyylisiä. Vaikka hänellä ei useinkaan ole selkeää sanomaa minkä kaikki ymmärtäisivät, hän usein haluaa laittaa katsojan hiukan ajattelemaan.

Leena Lukka taas lähtee kokeilusta. Hän ottaa pensselin käteen, vetää muutaman viivan, tutkii värejä ja muotoja. Hän sanoo olevansa eniten utelias:  ”En välttämättä osaa sanoa mikä siitä loppujen lopuksi tulee, se voi hyvinkin muuttua matkan varrella.”

Markku Lukan taiteesta on moni sanonut, että siitä näkee hänen olleen matematiikan professori, vaikka se ei hänen tarkoituksensa suinkaan olisikaan ollut.

Viime aikoina häntä on inspiroinut esimerkiksi kreikkalaisen Eukleideen yli 2300 vuotta sitten kirjoittama geometrian kirja, jonka väitteiden ja todistusten kuvioista saa hyviä sommittelun pohjia abstrakteihin maalauksiin.

Leena Lukalle maalaus on ollut pääasia, mutta hän on tehnyt myös kuvanveistoa, keramiikkaa ja grafiikkaa, tulee varmasti tekemään paljon jatkossakin. Hän on kuvittanut yhden kirjankin, joka koskettaa syöpää. Hänen aiheensa voivat lähteä ilosta tai surusta: ”Yleensä haluan tehdä iloisia aiheita mieluummin” hän sanoo.

Instagramissa nähtävissä lisää taidetta:

https://www.instagram.com/lenaluka6/?hl=fi

https://www.instagram.com/lukkamarkku/?hl=fi

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.