Ville Färsaaret aloitti uransa katutaiteesta, oli perustamassa HOI SIEtä ja tekee nyt äänitaidetta Sega Megadrivella – näyttely avautui juuri Makea Coffee -kahvilassa

Taiteilija Ville Färsaarilla on juuri avautunut näyttely Makea Coffee -kahvilassa Koulukadulla. Facebook-muistoissa oli juuri ollut tullut vastaan, hänen yllätyksekseen, muistoja hänen kymmenen vuotta sitten pitämästään näyttelystä Joensuussa. Siitä hän laskee taiteilijauransa alkaneen tai sitä ainakin vieneen hurjasti eteenpäin.

Ville Färsaarilla on ollut näyttelyitä ympäri Suomea. Yksi tärkeimmistä alkuaikoina oli Ars Kärsämäen kuratoiminen pohjois-Pohjanmaalla. Se oli kesänäyttely täynnä katutaiteilijoita, skede-kulttuurista ammentavia tekijöitä, sarjakuvataiteilijoita ja muita taiteen outsidereitä.

Ville Färsaaret tekee muun muassa äänitaidetta vanhojen Sega Megadrive-pelikonsolien pelien äänimaisemasta. Makea Coffeessa hän on tehnyt taidetta seinille Segan Art Alive -piirtopeliohjelmalla, jota hän kuvaa erittäin kankeaksi.  Seinillä on katutaiteen kuvallisesta toistosta ammentavia minimalistisia kuvia.

Hänen hyvä ystävänsä Lauri Tujula oli juuri palannut Lappeenrantaan ja alkoi kuratoimaan Makea Coffee -kahvilan näyttelyitä. Ville Färsaarten näyttely on ensimmäinen ja on seinillä vielä kolmisen viikkoa.

Ville Färsaaret asuu tällä hetkellä Kalevan kaupunginosassa Tampereen keskustan itäpuolella. Hän keskittyy täysin taiteeseensa, mutta on välillä käynyt tekemässä seitan-kasvisruokaa Suomen suurimmassa seitan-tehtaassa.

Vuodenvaihteessa Ville Färsaaret täyttää 34 vuotta.

Lappeenrannassa hän käy yhäkin usein, onpa hänellä synnyinkaupunkiinsa viha-rakkaussuhde. Se on tarjonnut hänelle sekä elämän tylsimmät hetket että paljon hienoa, nyt hänellä on siellä omia lehmiä ojassa eikä into käydä Lappeenrannassa ole päässyt hiipumaan. ”Siellä on kaikki suhteet ja pelipaikat kunnossa, siitä hedelmällistä seutua”, sanoo Ville Färsaaret.

Taiteesta Ville Färsaaret kiinnostui nuorena hiphop-kulttuurin ja graffitien kautta. Hän teki katutaidetta ja graffitia, joiden parissa hän edelleenkin toimii. Katutaide-scene oli 2000-luvun alussa hyvin eläväinen. Hän ei pitänyt tekemisiään silloin taiteena vaan enemmänkin ”ego-urheiluna”. Oli hienoa, että he voivat omassa tylsässä lintukodossaan koristaa paikkoja.

Ville Färsaarten kädentaidot kehittyivät ja hän alkoi tekemään myös tauluja ja maalauksia.

Siihen aikaan oli myös hyvä punk-scene, jossa omaehtoiset kulttuurintekijät, ”sällit ja likat” punk-ympyrän sisäpuolella ja laidoilla tekivät paljon kaikenlaista, zinejä, taidetta ja tietenkin musiikkia.

Nuorisotalo Monarilla kävi aktiivista nuorisoa. Nuoret itse järjestivät keikkoja ja kutsuivat bändejä.

16-vuotiaat olivat siellä yhteyksissä jopa amerikkalaisiin artisteihin, joita järjestivät soittamaan Lappeenrantaan. Lappeenrannan underground toimi kuin sulattamona kaikenlaiselle uudelle. Heistä tuli kaikenlaisia kahvinpaahtajia ja kulttuurintuottajia, kommentoi Ville Färsaaret.

Katutaiteilijat alkoivat kerätä joukkoja internetissä viitisentoista vuotta sitten. He edelleen pitävät yhteyttä, hakevat apurahoja ja kiertävät kesäisin Suomea.

Varsinkin muraaleja on tehty viime vuosina paljon, scene on mennyt ”aivan tappiin”, sanoo Ville Färsaaret.

HOI SIE syntyi, kun nuoret Lappeenrannassa halusivat oman paikan missä pitää näyttelyitä. Siihen aikaan paikkakunnalla oli vain muutama galleria, joihin uusien tekijöiden oli vaikea päästä pitämään näyttelyjä.

Nyt jo edesmennyt Taideyhdistys 80N perustettiin ja tilat löytyivät HOI SIElle. Se perustettiin alkutalvesta 2012.

Aluksi näyttelyitä oli pidetty kaverin rullalautakaupassa ja käsityötaideliikkeessä.

Nykyään Ville Färsaarten ei ole tarvinnut olla hirveän aktiivinen Hoi SIEllä, sillä on oma uusi aktiivinen porukkansa joka sitä pyörittää. Mutta kyllä hän edelleen antaa sille kaiken tukensa. Siellä on hänelle edelleen myös vapaus tehdä mitä haluaa. HOI SIe voi paremmin kuin koskaan, sanoo Ville Färsaaret.

HOI SIEllä pystyy lyhyelläkin varoitusajalla luomaan uusia ilmiöitä. Nyt siellä kokoontuu erilaisia teatteriryhmiä ja kollektiiveja ja torstaina pyörii kirjoitusryhmäkin.

Ville Färsaaret myös esitti viime viikonloppuna kahden muun taiteilijan kanssa Post Scriptum -nimisen performanssin galleria HOI SIEssä, jossa Ville Färsaaret itse teki kaikuefektillä loopattuja käsipieruja.

Esitystä oli hiottu kolmena iltana:  ”En todellakaan ole mikään käsipierutaiteilija, tartun tuollaisiin kyllä jos tulee herkästi ideoita kavereiden kanssa niin ne myöskin toteutetaan”, kommentoi Ville Färsaaret.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *