Mai-Artissa on näytillä Aarne Ruokokosken klassista taidetta, hän opiskelee Pietarissa mutta korona ajoi Suomeen – maisemat ovat lähes yhtä hyviä kuin elävä malli

Mai-Artissa Valtakadulla on joulukuun ajan lappeenrantalaissyntyisen Aarne Ruokokosken näyttely Hallaa ja hellettä. Hän on vasta 25-vuotias maalari joka opiskelee taidetta Pietarin kuvataideakatemiassa eli Repin-instituutissa.

Oikealta nimeltään se on Pietarin I.E. Repinille nimetty maalaustaiteen, kuvanveiston ja arkkitehtuurin valtiollinen akateeminen instituutti.

Hän itse epäilee sairastaneensa koronan viime keväänä Pietarissa ja halunneensa tulla Suomeen lomalle. Välillä oppilaat oli määrätty karanteenin ja he maalasivat missä vain, kotonaan, kavereillaan. Työt lähetettiin puhelimella nähtäväksi.

Kuvataideakatemiassa hän opiskelee kolmatta vuotta ja ainakin tuplasti olisi vielä jäljellä.

Akatemiassa maalataan elävästä mallista. Opettajat kiertelevät katselemassa tauluilleen kyyristyneitä oppilaita ja antaa palautetta. Elävän mallin oppii näkemään omin silmin ja opettaja auttaa sen mikä itseltä jää näkemättä.

Venäjä ei ole Aarne Ruokokosken äidinkieli mutta hän pärjää sillä hyvin.

Aarne Ruokokoski tuli maaliskuusta kotiin ja Mai-Artista pyydettiin näyttelyä pitämään. Esillä on vuoden aikana tehtyjä teoksia, Lappeenrannassa maalattuja teoksia ja opiskelutöitä.

Maisematyöt ovat hänestä siitä hyviä, että jos ei ole elävää mallia mistä maalata niin maiseman löytää aina. ”Menee vain pihalle, jos on vaikka komeannäköinen auringonlasku niin siitä vaan maalaamaan”, kommentoi Aarne Ruokokoski.

Maalauksellisia paikkoja Lappeenrannassa on paljon. Hän on halunnut tänä vuonna maalata lähinnä metsää, järveä ja muita luonnon paikkoja. Mutta on kaupungissakin hienoja paikkoja kuten satama ja linnoitus.

Hän on saanut palautetta näyttelystä että on käyty katsomassa, mikä on hänestä kivaa. Näyttelyitä hän on pitänyt jo parisenkymmentä, yhteisnäyttelyitä ja muutaman oman näyttelyn.

Aarne Ruokokoski on aina pienestä pitäen maalannut kopioita suurista taidehelmistä. Niitä on näytillä Mai-Artissakin. Lappeenrannassa hän kaipailee paikkaa missä pääsisi näkemään vanhojen mestareiden maalaustaidetta. Pietarissa on aivan upeat museot, hän sanoo. Lappeenrannassa on kyllä muuten monipuolista kulttuuritarjontaa.

Kuvataideakatemian oppilailla on kolmannen vuoden päätteeksi kopio-praktiikka jolloin he voivat mennä maalamaan yhden teoksen kopion museossa kuten Eremitaasissa tai venäläistaiteen museossa. Nyt kopioita on tehtävä valokuviin tukeutuen.

Hän aikoo jatkaa realistisen taiteen maalaamista. Hän ihailee taidemaalareita, jotka kykenevät toteuttamaan teoksensa niin elävästi, että jokin yksityiskohta taulussa on suorastaan käsinkosketeltava. Hän itse pyrkii siihen että taulu olisi elävä.

Hänellä on suuria esikuvia, alkaen 1600-luvun hollantilaisesta barokista. 1800-luvun realistisesta taiteesta hän erityisesti pitää ranskalaisista taidesuuntauksista ja venäläisestä akateemisesta taiteesta. Rembrandt, Rubens ja Vermeer hän mainitsee erikseen. Suomalaisista Edelfelt. Myös Shiskin joka on venäläinen varsinkin metsän maalaamiseen erikoistunut maisemamaalari 1800-luvulta.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *