UUS HOI SIE tuo paljon omintakeista kulttuuria Lappeenrantaan – täysin vastaavaa ei muualta Suomesta tahdo löytyä

HOI SIE sai alkunsa kun Ville Färsaaret ja muitakin lappeenrantalaisia taiteilijoita perusti Taideyhdistys 80:N:n. Alkuun pidettiin yksittäinen näyttely skeittikaupassa mutta haluttiin jatkaa taidetoimintaa omassa tilassa. Niin syntyi vapaa tila ja galleria HOI SIE. Tämä tapahtui vuonna 2012.

Ville Färsaaret pyöritti HOI SIEtä alusta pitkän ajan melkein yksin. UUS HOI SIE syntyi keväällä 2019 kun tila ja toiminta haluttiin säilyttää ja vastuu toiminnasta jakaa porukalla. Nykyään UUDELLA HOI SIEllä on taustajoukoissaan vajaa parikymmentä aktiivia, mukana muun muassa Ella Aresvuo ja Joel Kokkinen. 

Joel Kokkinen sanoo pääasiassa soittelevansa bändeissä ja järjestävänsä tapahtumia. Ella Aresvuo taas tekee pukusuunnittelua esiintyville taiteilijoille ja teatteri-ihmisille. Hän on opiskellut alaa Kouvolassa.

Alun perin HOI SIE oli enemmän galleria missä järjestettiin myös keikkoja. Nyt siellä kokoontuu kirjoittajapiiri, jota Ella Aresvuo on järjestänyt. Osallistujia on ollut siinä viiden pintaan per kerta. Kirjoitusiltama on vapaamuotoinen, siellä kirjoitetaan ja jaetaan omia tekstejä ja keskustellaan.

Nykyaikana keikkoja UUDESSA HOI SIEssä järjestetään pari kuukaudessa. Ville Färsaarten tekemää villapaita-näyttelyä pääsee oikeastaan katsomaan vain silloin. 

Aktiiveista osa maksaa tilanvuokran. Tekijöitä ei sinänsä sitouteta vaan kaikki riippuu omasta aktiivisuudesta. Jos maksaa vuokran, saa tiloihin halutessaan avaimenkin.

Jos joku ehdottaa vaikka että järjestetään tällainen keikka, ruvetaan sitä porukalla puuhamaan. Keikkoja markkinoidaan pääasiallisesti somessa, sekä Facebookissa ja Instagramissa. Joskus keikkoja järjestetään lyhyelläkin varoitusajalla.

Samassa rakennuksessa UUDEN HOI SIEn kanssa on joitain muitakin toimijoita, joita ei melulla niin haluta häiritä. Joskus joku on tullut sanomaan että voitteko olla metelöimättä vaikka vain tunniksi, kertoo Ella Aresvuo. 

Lappeenrantaa taidekaupunkina kommentoi Ella Aresvuo: ”Täällä viihtyy mutta paljon on kiinni siitä mitä itse laittaa tapahtumaan”. Joel Kokkinen taas sanoo muutettuaan Lappeenrantaan 2019 myös Kouvolasta, tykänneensä Lappeenrannan kulttuurisuudesta. Muutenkin Lappeenrannassa on mukava asua, hän sanoo.

”Kyllä täällä HOI SIE on minut pitänyt täällä”, sanoo Ella Aresvuo. Helsingissäkään ei löydy vastaavaa paikkaa, ehkä Alakulttuurikeskus Loukko tai Oranssi, he kommentoivat.

Lappeenrantaan olisi kiva saada vielä lisäksi täydellinen musabaari, sanoo Ella Aresvuo. Keskikoiset keikkapaikat ovat Lappeenrannassa vähissä. Nuijamies on tosi iso, Apinan alakerta ja UUS HOI SIE taas todella pieniä.

Jonkin verran he matkailevat muihin kaupunkeihin keikoille ja kiertävät alakulttuurifestivaaleja kesäisin. Lappeenrantaan eivät tule kaikki bändit ja UUSI HOI SIE on monelle bändille liian pieni mesta.

UUTEEN HOI SIEhen otetaan mukaan uusia aktiiveja, jotka haluaisivat toteuttaa itseään. Jos on hyvä idea, niin antaa vaan palaa, sanoo Ella Aresvuokin. 

Sekä Ella Aresvuo että Joel Kokkinen toivovat että koronatilanne pysyisi hallinnassa, että kaikkea ei paikkakunnalla tarvitse laittaa säppiin. Tilannetta kuitenkin seuraillaan. 

UUDESSA HOI SIEssä jos on maksanut vuokran, saa tilaan avaimen ja vapaan käyttöoikeuden, esimerkiksi treenikseksi tai työtilaksi. Sieltä löytyy rummut, piano ja kitaroita pari. Äänentoisto on juuri uusittu. ”Pysykää terveinä ja käykää keikoilla”, sanoo Joel Kokkinen. 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.