Saimaan Valaisimen liike on täynnä kaikenlaista lamppua, myös designia – yritys täyttää nyt 35 vuotta

Tämä kuluva vuosi on Saimaan Valaisimen juhlavuosi, se täyttää kolmekymmentäviisi vuotta. Liike perustettiin alun perin vuonna 1986 Lavolankadulle lentokentän laidalle. Siitä se muutti Tietäjänkadulle Isoa Kristiinaa vastapäätä. Nykyisellä paikallaan osoitteessa Ratakatu 32 liike on sijannut lähes kolmekymmentä vuotta.

Liikkeen perustivat Aarne Tiippana ja Marja Paanola. Nykyisin Saimaan Valaisin on Olga Vershininan omistama. Hän on omistanut liikkeen neljä vuotta, mutta ollut aikaisemmin töissä liikkeessä, nyt yhteensä kahdeksan vuotta. Hänen kolleganaan toimii Jari Tiippana, joka on yrityksen alkuperäisen perustajan Aarne Tiippanan poika. 

Edellinen sijaintipaikka Tietäjänkadulla oli hiukan hankala, sillä siellä ei ollut parkkipaikkoja vieressä. Jari Tiippanan isä, joka perusti liikkeen, ei koskaan oikeastaan jäänyt eläkkeelle vaan oli vielä kahdeksankymppisenäkin liikkeessä puuhailemassa.   

Saimaan Valaisin kuuluu Suomen Valomestarit -ketjuun, jossa on itsenäisiä valaisinkauppoja ympäri Suomea. Se julkaisee jaettavan painetun brosyyrin kaksi kertaa vuodessa.   

Asiakkaat hakevat liikkeestä vähän kaikenlaisia valaisimia, jollain on tosi nuukaa että valaisin istuu muuhun sisustukseen. Trendejä on, mutta ne saattavat vaihtua nopeastikin. Valaisinliikkeitä ei Lappeenrannassa niin enää ole, vaan Saimaan Valaisin kilpailee markettien ja sähkötavaroita myyvien kauppojen kanssa.  

Liikkeessä on nähtävillä suuri valikoima valaisimia, joilla on noin parisen kymmentä toimittajaa. Tarjolla on seinävalaisimia, pöytävalaisimia, kattovalaisimia, vaikka mitä. Poistovalaisimilla on oma seinänsä. Kaikkia valaisimia ei pidetä koko aikaa päällä, vaan sytytetään kun asiakas haluaa niitä tutkailla.  

Aikanaan ostettiin paljon ikkunavaloja, mutta ne ovat hiukan menneet pois muodista, selittää Saimaan Valaisimen omistajatar Olga Vershinina.  

Asiakkaan kannattaa pääasiassa katsoa, että valaisin antaa tarpeeksi valoa. Joskus kannattaa ostaa valaisin, johon saa useamman lampun.  

Tukes hoitaa valaisinten sähköturvallisuuden. Ajoittain tarkastaja tulee liikkeeseen katsomaan että valaisimissa on oikeat turvallisuusmerkinnät.  

Ledit ovat paljon muuttaneet markkinaa, kertoo Olga Vershinina. 12-volttiset lamput voi suoraan yhdistää aurinkosähköön, oli niissä pikkukanta tai isokanta. Kasvilamppuja saa myös ledinä.

Eräs ledi-lamppu toimii niin, että se klikkauksin vähentää valon määrää, ensin sataprosenttiseksi, sitten 60:een ja sitten viiteentoista prosenttiin, ihan klikkaamalla, ei tarvitse käyttää himmennintä.

Ulkokäyttöön saa hämäräkytkimellä ja liiketunnistimella toimivan ledilampun. Saunaa varten on oma ledinsä, joka kestää saunan kuumuutta.  

Saimaan Valaisimessa myydään myös Innoluxin design-lamppuja. Niiden suunnittelijat ovat maailmankuuluja kuten Lisa Johansson-Pape ja Eero Aarnio. Tapio Anttilan suunnitteleman Comet-lattiavalaisimen saa liikkeestä mukaansa 389 eurolla.  

Kun Suomi täytti sata vuotta, sai klassikkolamppu Liisa uuden värin, mustikan.

Liikkeessä on esillä myös Senator- pöytävalaisin, jollainen Urho Kekkosella oli työhuoneessaan. Hinta Saimaan Valaisimessa on 1620 euroa. Valaisin jalka on messinkiä.  Ihmiset arvostavat laatua ja ovat valmiit siitä maksamaan, kertoo Olga Vershinina.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.