Epic Autokoulu Lappeenrannassa ja Imatralla perustuu simulaattoriopetukseen – Lappeenrannassa on liikenteessä muutama hankalampi paikka

Epic Autokoulun tilat löytyvät osoitteesta Valtakatu 32.  Lappeenrannassa liikenneopettajana on nyt pari vuotta toiminut Pasi Mäenaho, joka muutti kaupunkiin Jyväskylästä. Hän opettaa autokoululaisia sekä Lappeenrannassa että Imatralla. Yhteensä Epic Autokoululla on 127 toimipistettä ympäri suomen, eteläisin löytyy pääkaupunki seudulta ja pohjoisin lapista, Kolarista. 

Ajokorttilaki uudistettiin vuonna 2018, jolloin muun muassa siirryttiin yksivaiheiseen kuljettajaopetukseen Nykyään suuri osa kuljettajaopetuksen teoriatunneista käydään verkko-opintoina, kaikki teoria-aineisto löytyy Epic autokoulussa netissä ja opiskelija voi edetä omassa tahdissaan. Joissakin autokouluissa on edelleen myöskin liveteorioatunteja.

Epic Autokoulussakin käytetään WEB-AUTO- nimistä oppimisympäristöä, jota lähes kaikki Suomen autokoulut käyttävät. Se tarjoaa monipuolisia oppitehtäviä ja itseopiskelumateriaalia kertoo Pasi Mäenaho. 

Valtakadun tiloista löytyy ajosimulaattori, jolla ajoa voi harjoitella. Sitä voi käyttää aukioloaikoina, myös viikonloppuisin. Oppilaalle annetaan tunnukset ja ovessa on sähkölukko. Tila on kameroilla etävalvottu. Jos oppilaalle tulee simulaattoria käyttäessä ongelma, hän voi soittaa simulaattorivalvomoon, joka auttaa oppilasta eteenpäin. Epic Autokoululla on kaksi simulaattorivalvomoa, yksi Kaarinassa, Turun lähellä ja toinen Kempeleessä. 

Ajosimulaattori on laskenut ajokortin hintaa. Autokoulun peruspakettimaksaa Epic Autokoulussa edullisimmillaan 899 euroa. Jos maksaa enemmän, saa enemmän opetusta tai ajotunteja. Niin sanottu S-paketti sisältää kahdeksan ajotuntia simulaattorilla ja kuusi tuntia ajoa autolla liikenteessä. 

Simulaattoriopetuksesta siirrytään hiljalleen ajamaan ihan oikealla autolla aitoihin liikenneympäristöihin. Ajotunnit aloitetaan taajamissa, sitten siirrytään maateille. Riskientunnistamisajot ovat korvanneet entiset liukkaankelinratojen ajotunnit. Lähin tällainen rata sijaitsisikin Kouvolassa. Oppilas voi harjoitella simulaattorin avulla sekä liukkaankelin että pimeänkelin harjoituksissa. 

Itse simulaattorista löytyvät kaikki hallintalaitteet mitä normaaliautostakin. Osassa Epic Autokoulun simulaattoreissa on liikealusta jolla saa paremmin ajotuntumaa. Se mukailee oikeassakin autossa tapahtuvia liikkeitä, penkki liikkuu kääntyessä ja kolaritilanteessa se tärähtää ja aiheuttaa nk. tärähdyksen. 

Millainen on liikenne lappeenrannassa, Pasi Mäenaho? 

”Lappeenranta ei ehkä ole liikenteellisesti kaikkein helpoimpia.” Mitään yksittäistä pakaa paikkaa Pasi Mäenaho ei mainitse, mutta joissain risteyksissä voi tulla hankaluuksia. Mäkilähtöä pääsee harjoittelemaan monessa paikassa, tekniikka on hieman halpottanut tätäkin. Autokoulun autossa on kaikki mitä mäkilähtöön, autoissa on esim. mäkilähtöavustin, autokoulussa opetetaan myös nk. kytkintuntuma kommentoi Pasi Mäenaho. 

Opetuksen tavoitteena on itsenäinen ajaminen. Alkuvaiheessa ajo-opettaja sanoo, että mennäänkö oikealle tai vasemmalle, toisinaan ajetaan myöskin pelkkien opasteiden mukaan. Lappeenrannan erikoisuus on vapaa oikea -risteys, jossa voi kääntyä vain oikealle, tosin kärkikolmion takaa. Kuitenkin autokoulun opettajan työ on sellaista että siinä ei saa stressiä ottaa sanoo Pasi Mäenaho. 

Välillä oppilas saa ajokokeesta hylkäyksen, tätä tapahtuu noin 20 prosentissa ajokokeista, kertoo Pasi Mäenaho. Uudelleen yrityksille ei ole ylärajaa mutta joitakin oppilaita käytetään useammin ajokokeessa. 

Ajokortin suorittamalla saa nykyään 15vuoden ajo-oikeuden. Ajokorttilaki uudistuksen myötä vanhan ajokortin joutuu uusimaan aikaisemmin kuin ennen lakiuudistusta myönnetyissä ajokorteissa on merkittynä. Traficom lähettää puoli vuotta ennen ajo-oikeuden päättymistä muistutuksen, jonka jälkeen ajokortti tulisi uusia. Ajokortin voi uusia joko Ajovarman toimipisteillä tai myös sähköisesti. Pisimmillään nykyiset ajokortit ovat voimassa vuoteen 2032. 

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.