Taitokeskus ja Taito Shop Tasihinin talossa myyvät käsityötuotteita ja järjestävät erilaisia kursseja – tarkoitus on edistää ja kehittää kädentaitoja

Taitokeskus Lappeenranta ja Taito Shop toimivat idyllisessä Tasihinin talossa Kauppakatu 25:ssa. Päärakennuksesta löytyvät kurssitilat ja Taito Shop, sisäpihan rakennuksesta Taito käsityökoulu- ja muotoilukoulun tilat.

Taito Etelä-Suomella on 14 paikkakunnalla toimintaa, joista taitokeskus Lappeenranta on kaikkein itäisin. Sitä pyörittävät Tarja Valtonen ja Marja Koskimäki. Järjestön ajatuksena on edistää ja kehittää kädentaitoja harrastustoimintana ja elinkeinona.

Taito Etelä-Suomi järjestää käsityötaiteen perusopetusta käsityö- ja muotoilukoulussa lapsille ja aikuisille. Lappeenrannassa pyörii tällä haavaa kuusi lastenryhmää, joista nuorimmat ovat neljävuotiaita. Aikuisille on oma ryhmänsä.

Taitokursseja on monenlaisia, esim. ryijy-, pellavamekko-, varjostin- ja nahkalaukkukurssi.

Taito-keskuksen tila on myös monitoimitila, jota voidaan vuokrata juhliin, esim. ylioppilasjuhliin, joita tänäkin kesänä järjestetään.

Taitoyhdistys julkaisee asiakaslehteä kahdesti vuodessa. Lehdessä on asiaa harrastajille, käsityöohjeita, kurssitarjonta ja ajankohtaisia kuulumisia.  Vuoden käsityötekniikaksi vuodelle 2023 on valittu kehräys.

Tuftaus (kankaan kuviointimenetelmä) on nyt kovin suosiossa. Sitä varten on oma välineensä, tuftaus-neula, lisäksi tarvitaan kehykseen pingotettu kangas.  Tuftaus-tarvikkeita löytyy myymälästä ja myös Taito Shop verkkokaupasta, kertoo Tarja Valtonen.

Suosittua on tällä hetkellä suomalaisen lampaan villalanka, joka tulee Pirtin Kehräämöltä, Suomenlampaan villoissa on luonnonvärejä.  Kaupaksi käyvät myös peruslangat, kuten sukkalangat, liukuvärjätyt langat ja Pirkanmaan Kotityön  Pirkka-lanka.

”Käsin tekeminen on suosittua ja nyt kun kesä tulee, siirrytään ohuempiin lankoihin”, selittää Tarja Valtonen. Siispä Taito Shopista löytyy pellavalankaa ja hamppulankaa, joista voi valmistaa vaikka saunatekstiilejä.

Taito Shopin puolella on myynnissä laaja valikoima, kotimaisia- ja eteläkarjalaisia tuotteita.

Taito Shopista löytyy käyttö- ja lahjatavaraa, joissa on Lappeenranta-aiheinen kuvitus kuten norppa, raatihuone tai kaupungin nimi itsessään. Löytyy kansakoulujen opetustauluaiheisia tuotteita, leikkuulautoja, pyyhkeitä, julisteita ja pahvitauluja, sekä mökille saippuoita, tuoksuja, saunatekstiilejä ym.

Taito-Shopissa eletään alkavaa kesäsesonkia, kurssiaika on taas vilkkainta syksyisin ja talvisin.

Lappeenrannassa on vahva käsityön perinne. Tasihinin talossa toimii lisäksi neljä muuta kädentaitojen yrittäjää, Ideri, Livinki, Bellamiina ja uusimpana on juuri aloittanut koruliike Never Too Lake. Myös Gelateria Vallongo on avannut ovensa toukokuussa.

Tasihinin talon sisäpihalla järjestetään perinteinen käsityöläisten pop-up -tapahtuma lauantaina 17.6 kello 10-16. Tasihinin talon pihamaa täytyy tuolloin kädentaitajien tuotteista ja paikallisesta kesätunnelmasta.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.