Finnkino repi penkitkin – Nuijamies pelastui lappeenrantalaisille ja on avoin kulttuuritila

Kun Finnkino varmisti vuonna 2017, että sille ei Lappeenrannassa tulisi löytymään kilpailijaa, sai Nuijamiehen maanalainen valtausarmeija idean, että kulttuuritila pelastettaisiin lappeenrantalaisille. Ja tämän tekisivät lappeenrantalaiset itse.

Nousi kohu, kun Finnkino repi elokuvateatteri Nuijamiehen salista penkitkin irti, ettei paikalla voisi enää toimia kilpailevaa elokuvateatteria. Nuijamiestä ja viereistä Kino Aulaa pyörittäneet perheyhtiö Luotolat olivat näyttäneet elokuvia Lappeenrannassa vuodesta 1929. Nuijamies avattiin 1954 ja Kino-Aula 1938. Osuuspankki omistaa kummatkin rakennukset. Ensimmäinen heidän elokuvateatterinsa oli Kino-Pirtti.

Vanhassa isoikkunaisessa aulassa istuvat Kira Pesonen ja Jari Kärkkäinen. Kira Pesonen tekee viestintää, markkinointia, sosiaalista mediaa. Jari Kärkkäinen on tilaa pyörittävän yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Itse rakennus on rakennettu vuonna 1953. Sen suunnitteli arkkitehti Per Björkvall. Siinä on aula, itse teatteri ja vanha konehuone jota käytetään nykyään backstagena.

Yhdistyksessä on mukana 20-30 aktiivia, palkallisia on kaksi ja paikassa käy työvoimapalvelukeskuksen työharjoittelijoita auttelemassa. Lisäksi tarvitaan lipunmyyjiä, artistien hosteja, teknikkoja ja talonmieskin.

Koko homman alullepanija Aapo Staven nimenomaisesti halusi tilan säilyvän kulttuurikäytössä, elokuvateatterin jatkaminenkin olisi käynyt. Paikan vallanneet olivat taiteilijoita, artisteja ja muusikkoja. Joku tunsi jonkun, joku taas jonkun, kokoonnuttiin yhteen ja päätettiin vallata tila.

Aki Kaurismäki ilmoittautui hankkeen ja tilan suojelijaksi.

Aulan isot ikkunat peittyivät ennen elokuvajulisteista. Kun elokuvateatteri lopetti, aulan vanha leffa-aiheinen taide vietiin pois, seinillä oli Hollywood-tähtien alkuperäisiä valokuvia kehystettynä. Hiljalleen sinne on ilmestynyt replikaatioita paikallisten taiteilijoiden tekemänä. Valokuvienkin vieminen kaatopaikalle oli tuohduttanut.

Kiertää juttuja, että Nuijamies on nykyään boheemi taiteilijamesta tai että sitä pyörittävät hipit. Joku on pelännyt, että tila kaatuu velkoineen Lappeenrannan kaupungin niskaan. Toistaiseksi kaupunki ei ole merkittävästi tukenut rahallisesti tilan toimintaa. Toimintaan rahat on saatu mm. säätiöiltä ja apurahoina.

Onko tässä takana vapaiden tilojen filosofia?

Jari Kärkkäinen: ”Mie luulen että tässä tilan muoto ja käyttötarkoitus oli iso tekijä omalla kohdalla. Henkilökohtaisesti minulle se, että tällaisia käyttötarkoitusta varten rakennettuja kiinteistössä keskustassa ei enää juuri ole, oli avaintekijä lähteä mukaan Nuijamiehen toimintaan. Näitä yhden tarkoituksen rakennuksiahan ei enää rakenneta, varsinkaan keskusta-alueelle.”

Kira Pesonen toteaa, että salissa on täydellinen akustiikka. Se on rakennettu elokuvateatterikäyttöön äänentoistoineen ja kaikkineen. Vanha Nuijamiehen nimikyltti löytyi Luotoloiden navetalta.

Aulassa pidettävä bingo on suosittu, joskus on akustisia keikkoja ja taidenäyttelyitä. Nuijamiehessä järjestetään myös K-18 -elokuvaesityksiä, joissa on luvallista nauttia alkoholia samaan aikaan.  On ollut tarinankerrontaa, runonlausuntaa, teatteria ja ihan monologejakin.

Alivuokralaisena aulassa toimii ravintola Avot sie, joka pyörittää Nuijamiehen kahvilatoimintaa.

Lappeenrannassa ei esiintymistiloja ole liioin, bändit esiintyvät paljon baareissa. Artistit itse ottavat Nuijamieheen yhteyttä, sitä ei hirveästi ole tarvinnut markkinoida, sanoo Jari Kärkkäinen. Tiistaipäivä kokonaisuudessaan voisi maksaa jotain 300+ euroa jos tapahtuman haluaa järjestää.

Paavo Tynellin seinälamppuja otettiin pois, yksi lamppu katossa repsottaa vieläkin. Valkokangas on nimetty Härkösen Jussiksi, herran mukaan joka oli ottanut sen elokuvateatteri Adamsista talteen. Hän varastoi sen ja tarjosi Nuijamiehen käyttöön 15 vuotta myöhemmin.

Konehuoneessa on jääkaappi artisteille ja sohvat. Siellä on luukut saliin, jotka ovat räpsähtäneet alas kuumennettuaan, jottei herkästi syttyvät laitteet levittäisi paloa saliin. Siellä on myös seinäkirjoituksia, ensimmäinen joka kirjoitti oli Stam1na-bändistä.

Viereinen Kino Aula toimii tällä hetkellä varastona. Jossain vaiheessa ennen kuin se puretaan, on keskusteltu että pidettäisiin pienet festivaalit, jossa molempien, Kino Aulan ja Nuijamiehen lavoilla olisi ohjelmaa.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.