Katariina linnoituksessa elää ennätyskesää, mukaan saa teoksen vaikka heti – Kaakon taiteella on lainaamoja muuallakin kuin Lappeenrannassa

Katariina on taidenäyttely Lappeenrannan linnoituksessa. Siellä on muutamana päivänä viikossa tänä kesänä, kuten edellisenäkin, päivystänyt taidegraafikko Emmi Sinkkonen. Katariina on sijainnut paikalla jo seitsemän kesää. Tänä kesänä Katariina on auki 8.8. asti. 

Katariina toimii Kristiinan työtuvilla tiloissa, joissa muuna aikana vuodesta sijaitsevat Kaakon taiteen toimisto sekä taiteilija Atte Pajun työhuone. Atte Paju toimii kesällä Parikkalan patsaspuiston pehtoorina.  

Emmi Sinkkonen: ”Me olemme tällainen take away-näyttely. Jos jonkin teoksen haluaa omaksi ostaa, sen saa heti mukaan. Näyttelyssä on myös muutama työ mahdollista lainata Kaakon taidelainaamon kautta.” 

Katariina on hieman erilainen taidegalleria olohuoneympäristössä: ”Ihmiset usein tulevat vähän kurkistamaan että mitäs täällä on. He ovat pitäneet kesägallerian ideasta tässä ympäristössä ja monelle matkaajalle tällainen paikka on ollut mukava yllätys”, kertoo Emmi Sinkkonen.  

Katariina avasi ovensa normaaliin tapaan heinäkuun ensimmäinen päivä. Mietittiin, että koronan vuoksi kävijämäärät tulisivat olemaan hiukka kysymysmerkki. Kävikin niin, että tänä kesänä mahdollisesti ylitetään kävijäennätys, eli noin 2300 kävijää.  

Kävijät ovat olleet suurimmaksi osaksi suomalaisia. Moni on lähtenyt seikkailumielellä kiertelemään ja katsomaan mitä Lappeenrannasta löytyy, kertoo Emmi Sinkkonen. Kävijät ovat olleet vielä suuremmaksi osaksi päiväretkellä.  

Katariinaa pyörittää Kaakon taide -niminen visuaalisten alojen verkosto. Jäseninä sillä on kaakkoissuomalaisia taiteilijaseuroja ja korutaideyhdistys, kuten paikallinen Etelä-Karjalan Taiteilijaseura. Kaakon taiteella on myös Suomen ainoa taidelainaamoketju, jonka Lappeenrannan toimipisteen kautta voi kesänäyttelystäkin lainata joitain teoksia. Lainaamoketjun muuhun valikoimaan voi käydä myös tutustumassa netissä. Sieltä voi halutessaan varata teoksen ja noutaa siitä lainaamosta missä se sattuu olemaan. 

Lappeenrannan taidelainaamo sijaitsee Valtakadulla Taidekeskus Idässä. Aiemmin lainaamo on toiminut kirjaston vieressä ja galleria Pihatossa. Nykyisissä tiloissa sijaitsee lisäksi galleriatila ja työhuone.  

Katariinan kesänäyttelyyn ovat taiteilijat voineet itse hakea. He ovat kaikki ammattitaiteilijoita. Yksi tärkeimmistä päättävistä tekijöistä on ollut teoksen koko: galleriatilaan ei kovin suuria teoksia mahdu, joten taiteilijoilta on toivottu nimenomaan pienempiä töitä ja teossarjoja. 

Kävijät ovat ostaneet erityisesti postikortteja, pieniä piirroksia ja vedoksia. Useampi teos on myyty ja lainallekin mennyt pari.  

Emmi Sinkkonen näkee, että Lappeenrannassa on kokoisekseen kaupungiksi hyvät edellytykset taiteen parissa työskentelyyn. Hänen ammattinsa vaatii oikeanlaisia työtiloja, jotka ovat löytyneet taiteilijaseuran grafiikanpajalta. Taidekoulutuksen siirtyminen Imatralta Lappeenrantaan saattaa myös tulevaisuudessa vaikuttaa alueella toimivien tekijöiden määrään.

Galleria Katariinan näyttely on avoinna 1.7.-8.8.2020 arkisin klo 11-18 ja lauantaina klo 11-16.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.