Taidekeskus Itä Valtakatu 66:ssa on sekä galleria että taidelainaamo – Lappeenrannan taiderintamalla on alkanut tapahtua!

Taidekeskus Itä sijaitsee osoitteessa Valtakatu 66. Siinä on kaksi erillistä galleriatilaa, taidelainaamo ja korutaiteilija Maria Nuutisen työhuone. Galleriahuoneet ovat nimeltään Roikka ja Riutta. Yhteensä tiloja on noin 300 neliötä. Se on Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran ja Korutaideyhdistyksen yhteistyöprojekti. Korutaideyhdistys on valtakunnallinen yhdistys.

Galleriatiloissa on juuri ollut näytillä Helena Lehtisen ja Wiebke Pandikowin teoksia. Helena Lehtinen on yksi Suomen tunnetuimpia korutaiteilijoita ja tehnyt pitkän uran Suomessa, hän on tunnettu myös ulkomailla. Wiebke Pandikow on nuorempi, tunnettu hänkin ja asuu Helsingissä. 

Seuraavaksi ripustetaan ajalle 24.9.-17.10. Jussi Nykäsen Nahanluoja ja Reetta Ahosen Puupiirroksia. 

Etelä-Karjalan taiteilijaseuran puheenjohtaja Hanna Ryynänen ja Idän galleriatyöntekijä Jukka Kosonen vastaavat osaltaan tiloista. Vuonna 2018 valmistui tilojen remontti ja silloin Taidekeskus Idän toiminta alkoi. Näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Taiteilijoita on ollut Suomesta ja ulkomailta. Taiteilijat valitaan avoimella haulla, missä kummankin taiteilijaseuran edustajat valitsevat tulevat näyttelyt.

Valtakatu 66:ssa on ennen sijainnut elektroniikkakorjaamo, ”ajoilta jolloin kodinkoneita kannatti vielä huoltaa”, kommentoi Jukka Kosonen. Rakennus on valmistunut vuonna 1954.

Taidelainaamon puolella löytyy teoksia useilta Etelä-Karjalan taiteilijaseuran jäseniltä, mutta myös koko Kaakon alueelta, kuten Kouvolan ja Kotkan taiteilijaseurojen jäseniltä sekä Korutaideyhdistyksen jäseniltä. 

Taidekeskus Idässä on käynyt kesällä kevääseen nähden paljonkin ihmisiä. Entisellään kävijämäärät eivät kuitenkaan ole. Paikalla on ollut tapahtumia kuten art@bars ja Konstrundan eli Avoimet ateljeet, mikä on houkutellut paikalle uteliaita. 

Jukka Kososen päivät täyttyvät ihmisten kanssa tekemisestä. Hän keskustelee heidän kanssaan näyttelyistä, opastaa taidelainaamossa, vuokraa ja myy teoksia ja laittaa uusia esille. 

Näyttelyiden ripustamisessa menee ainakin pari päivää, taiteilijat saapuvat yleensä itse paikalle näyttelyä kasaamaan. Osa tekee pystytyksen nopeasti, osa käyttää niin paljon aikaa kuin voi. Eräs Yhdysvaltalainen taiteilija lähetti tarkat ohjeet näyttelyn pystyttämiseksi, kun ei itse koronan takia päässyt paikalle. 

Avajaisissa taiteilijat ovat itse yleensä paikalla. 

Taidelainaamosta voi varata ja lainata teoksia netin kautta. Tänä kesänä teoksia on lähetetty myös ympäri Suomea. Moni matkailija on ottanut taidelainaamosta teoksen mukaansa taidekeskuksessa käydessään. Nettikauppaa on juuri uudistettu ja läsnäoloa somessa on lisätty erityisesti viimeisenä puolena vuotena.

Etelä-Karjalan Taiteilijaseuraan voivat liittyä minkä alan taiteilijat vain. Se on kuitenkin lähtökohtaisesti ammattitaiteilijoiden seura. Korutaideyhdistykseen voi liittyä myös muualta Suomesta. 

Lappeenranta taidekaupunkina on kuulemma paranemaan päin ja on parantunut juuri viime aikoina. Tarjonta on tasokasta ja monipuolista, kommentoivat Hanna Ryynänen ja Jukka Kosonen. Uusittu Nuijamies alkoi kehittämään kaupungin tapahtumapuolta, Galleria Pihatto aukesi ja taidekoulu siirtyi Lappeenrantaan. 

Lappeenrannan kaupunki on tukenut taiteilijoita julkisten hankkeiden kilpailutuksella ja Kaakon taide järjestää koulutuksia ja lisää taiteilijoiden työmahdollisuuksia. 

Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataidelinja on ainoa paikka Suomessa, missä voi opiskella korutaidetta, se oli myös Hanna Ryynäsen pääaine. 

Etelä-Karjalan Taiteilijaseuralla on toki ollut toimintaa jo pitkään, kolmekymmentä vuotta. Välillä toimijat ja sijainnit ovat vaihtuneet mutta jatkumo on jo varsin pitkä. 

Näyttelyvalintoja tehdessä ei ole rajattu ehdokkaita pelkkään maalaus- tai veistotaiteeseen vaan kaikki taiteenmuodot pääsevät esille – videoista grafiikkaan. Korutaiteella on oma tärkeä osansa, koska taidekeskus Idän takana toimii myös Korutaideyhdistys. 

”Monissa maissa on, mutta Suomessa ei ole yhtään pelkästään korutaiteeseen keskittyvää galleriaa, siinä mielessä me olemme poikkeus ja hyvä mahdollisuus myös siihen”, kommentoi Hanna Ryynänen. 

Lappeenrantalaisessa taidekoulutuksessa näkyy historia Venäjän kanssa. Anatominen piirustus ja maalaus korostuvat opetuksessa.

Taidekeskus Idän taidelainaamossa on tällä hetkellä noin nelisensataa teosta, viimeisen laskun mukaan 113:lta taiteilijalta. Taidelainaamossa on myös hieman korutaidetta. 

”Kaikkea mitä on vuokrattavissa tai ostettavissa täältä, ei välttämättä tarvitse kerralla maksaa. Voi maksaa kuukausimaksulla, kun on maksettu kokonaishinta saa teoksen kokonaan omaksi”, sanoo Jukka Kosonen 

Yleensä ihmiset eivät palauta vuokraamaansa teosta vaan ostavat sen myös omaksi. Seinälle ripustettava taide kiinnostaa eniten, öljyväri- ja akryylimaalaukset, myös grafiikka, valokuva ja keramiikka kiinnostavat. 

Vuokrattaessa kirjoitetaan kauppakirjat ja sopimukset, jos netin kautta tilaa voi teoksen saada omakseen sähköisellä allekirjoituksella. Teoksen koko hinnan maksamiseen menee yleensä 15-25 kuukautta, ennen kuin se on kokonaan oma. 

Jos teos vaurioituu, on se kustannettava kokonaan mutta näin ei ole Hanna Ryynäsen ja Jukka Kososen mukaan vielä koskaan käynyt. 

Moni taiteilija, jonka teoksia on taidelainaamossa, omaa ainakin jonkinlaisen kytköksen Lappeenrantaan. Moni on muuttanut muualle, yleensä etelään mihin suomalainen taidemaailma keskittyy. Taiteilijat Lappeenrannassa tuntevat toisensa, ainakin nimeltä. Nyt Etelä-Karjalassa on mukava taidekeskittymä, sanovat Hanna Ryynänen ja Jukka Kosonen. 

Nyt Taidekeskus Itään haetaan näyttelyjä syksylle 2021. Näyttelyhaku on kaksi kertaa vuodessa.  Kansainvälistä tiedotusta on lisätty, koska myös ulkomailta haluttaisiin lisää taiteilijoita Itään. 

Kohta on edessä joulumyyjäiset ja Etelä-Karjan Taiteilijaseuraan valitaan loppuvuodesta uusia jäseniä. Silloin Taidekeskus Idässä on heidän ryhmänäyttelynsä. Se on pitkäaikainen perinne.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.