Jukka Kopra tähtää kolmannelle kaudelle: Lappeenranta yritysystävällinen, infraa on edelleen kehitettävä

Istuvan kansanedustajan Jukka Kopran vaalikahvila sijaitsee Lappeenrannassa Pormestarinkadun ja Kirkkokadun kulmassa. Hän sai tilan kohtuuhinnalla tutulta yrittäjältä.

Jukka Kopra on istunut eduskunnassa kaksi kautta. Viime vaaleissa hän sai yli 4700 ääntä ja meni heittämällä läpi. Tällä kertaa hän odottaa kannatuksennousua. Kokoomuksella on vaalipiirissä kolme edustajaa. Mikkeliläinen Lenita Toivakka jättää eduskunnan, joten kolmannen paikan saanee joku uusi kasvo, Antti Häkkäsen lisäksi. Jos jo istuvat pääsevät sisään.

Jukka Kopra on perheenisä ja ammatiltaan yrittäjä. Yrityksessä hänellä on 20 työntekijää. Yritys tekee softaa, sen asiakkaat ovat ympäri Suomea. Paikkakunnalla ei olisi niin väliä, mutta kun työntekijät ovat kotoisin Lappeenrannasta ja siitä pitävät, niin hyvä Lappeenrannassa on firmaa pitää, hän sanoo.

Kirjoitettuaan Lappeenrannassa ylioppilaaksi Jukka Kopra lähti Tampereelle opiskelemaan ohjelmistotekniikkaa. Lappeenrantaan hän palasi tekemään diplomityön ja perusti yrityksensä. Lopputyönkin pitäisi valmistua vielä tänä keväänä, hän onkin ”pitkän linjan teekkari”.

Kokoomukseen hän on liittynyt jo 15-vuotiaana, vuonna 1982.

Silloin vastustettiin kommunismia ja sosialismia, tämä on ”osittain suoritettu” hän sanoo: ”Pääsääntöisesti politiikassa en ole vastustamisen takia van tekemässä hyviä asioita. Että saataisiin suomalaisten meidän alueen ihmisten asiat paremmalle tolalle.”

Vaalikoneessa hän asettuu arvokonservatiivin ja arvoliberaalin välimaastoon. Talousasioissa hän on enemmän markkinaliberaali kuin markkinakonservatiivi. Ei kuitenkaan gung ho- tyylisesti vaan järkevästi, tiettyä regulaatiota tarvitaan.

Vaikka Lappeenrannassa on yritteliäisyyttä, saisi niitä olla enemmänkin, Jukka Kopra: ”Tuntuu että meillä osa porukasta ajattelee että joku muu saa tehdä asiat valmiiksi, että he eivät itse käy hommiin tekemään.”

Savupiippu- ja paperiteollisuus on tuonut paikkakunnalle paljon hyvinvointia mutta se tarkoittaa sitä että ei ole syntynyt samankaltaista pienyrityskulttuuria kuin vaikka Pohjanmaalla on.

Väestömäärä vähenee Etelä-Karjalassa, joka tuo omat haasteensa. Alueen elinvoimaa ja houkuttelevuutta pitää lisätä, että ihmiset jäisivät eivätkä muuttaisi pois.

Mistään suuremmista tulevista investoinneista ei Jukka Kopralla ennakkotietoa ole. Mutta hän uskoo että UPM-Kymmene tänne vielä investoi. Kun Danfoss osti lappeenrantalaisen Visedo Oy:n joka tekee ympäristöystävällisen sähköenergian voimansiirtojärjestelmiä, luvattiin investoida ja perustaa uusi tuotantolaitos.

Lappeenranta kaupunkina on Jukka Koprasta kiva, siellä pääsee 15 minuutissa mihin tahansa tarvitsee eikä liikkumista tarvitse sillä lailla suunnitella. Ihmiset tuntevat toisensa, mistä on etua, toki joku saattaa senkin kokea huonoksi. Luonto on lähellä mutta kuitenkin keskisuuren suomalaisen kaupungin palvelut ovat myös lähellä. Pääsee helposti mökille raittiiseen ilmaan, järvelle ongelle tai marjaan.

Jukka Kopralla on eduskunnassa ollut pääpesti liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Hän on toiminut myös perustuslakivaliokunnassa, maa- ja metsätalousvaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana häntä sanotaan ”piiskuriksi”. Hän kokee että hän on hyvin päässyt vaikuttamaan asioihin.

Kun hän tuli valituksi vuonna 2011 hän otti asiakseen Lappeenrannan alueen infrahankkeet, kuutostien parannuksen ja kaksoisraiteen rakentamisen. Lentokenttä saatiin kaupungin omistukseen ja Saimaan kanavan korjausmäärärahoja lisättiin. Lisäksi on tehty kaikkea pienimuotoisempaa.

Hän on myös kaupunginvaltuustossa riviedustajana ja Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtajana Matti Viialaisen esimies.

Eksoten asioista hän toteaa, että kokoomuksella on jatkuvan kehittämisen eli evoluution kanta, että asiat kehittyvät vaiheittain. Hän epäilee kuitenkin Eksoten poliittisen ylimmän johdon hieman liikaa jääneen nauttimaan vallitsevasta olosuhteesta. Avoimuus olisi tärkeä arvo. Lähinnä lehtien palstoilta voi seurata kinaa, mitä taloustietoja kaupunginhallituksella on Eksotesta.

Sote-uudistus olisi taannut valtionrahoituksen Eksotelle. Nykyään se pitää maksaa itse ja alijäämä on toistakymmentä miljoonaa, mistä rahat pitäisi ottaa?

Jukka Kopra olisi halunnut tietynlaisen valinnanvapauden, että ihmiset voisivat jaloillaan äänestää mihin hoitoon ja lääkäriin menevät, perushoitotasolla kilpailu olisi piristänyt toimintaa ja lisännyt tehokkuutta.

Kokonaisuudistus osoittautui liian vaikeaksi, joten kuntatasolla saataisiin nopeammin tuloksia, ei tarvitsisi odotella 2-3 vuotta.

Ensi kansanedustajakaudella hän aikoo ajaa infrahankkeita eteenpäin ja sotessa päätetyt päivystys- ja keskittämisasetukset ovat paikkakunnalle epäedullisia.

Valtakunnallisesti yritysten toimintaedellytyksiä pitää parantaa, on tehtävä yrittäjille mielekkääksi palkata ihmisiä töihin.

Veroja pitää alentaa, ei korottaa. Yritystuet pitää hallitusti poistaa.

On yritystukia, jotka vaikuttavat kilpailukykyyn niin että monet jäävät työttömiksi jos ne poistetaan. Tuulivoimatuki on suora subventio, joka pitäisi poistaa, se on tosin vaikea tai mahdoton, kun se on lakiin ja sopimuksiin kirjattu.

Sosiaaliturvaa pitää uudistaa mutta vastikkeellisuuden pohjalta, ei niin että rahaa tulee tuosta vain eikä pitäisi voida tehdä elämäntapavalintaa elää vain yhteiskunnan tuilla.

Uudet ratahankkeet ovat kiinnostavia, tulevalla kaudella on selvitettävä mistä kulkee uuden itäradan reitti. Lappeenrantalaisille missä reitti kulkee, ei ole niin oleellinen, mutta se voisi lyhentää matkaa Helsinkiin jopa puoli tuntia.

Junaliikenne takkuaa paikoin. Jukka Kopra ihmettelee, että kun on teknologisesti edistynyt kansakunta, ei aivan normaaleihin luonnonilmiöihin osata vieläkään varautua. Ennätys oli, että joskus iltajunan piti olla Helsingissä klo 23 mutta olikin perillä vasta kahdelta yöllä.

Kokoomus on hänestä moniarvoinen puolue, jossa on erilaisia mielipiteitä ja itsenäisiä ajattelijoita kuten Elina Lepomäki. Hänellä on hyviä näkökulmia mutta myös paljon hiottavaa. Jukka Kopra kuitenkin sanoo tukevansa Orpoa ja auttoi hänet valtaankin.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.