Korutaideyhdistys on valtakunnallinen yhdistys joka edistää korua taiteena ja muotoiluna – Etelä-Karjalassa on oma klusterinsa jo opetuksen vuoksi

Korutaideyhdistys on perustettu vuonna 2005. Se on valtakunnallinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää korua taiteena ja muotoiluna Suomessa ja ulkomailla. Sen puheenjohtajana toimii Tarja Tuupanen. Hän on korutaiteilija ja toimii myös ajoittain opettajana.

Edistääkseen tavoitteitaan Korutaideyhdistys järjestää näyttelyitä, luentotilaisuuksia. Se tiedottaa alan tapahtumista jäsenistölleen.

Jäseniä Korutaideyhdistyksellä on tällä hetkellä 107. Jäseninä on pitkän uran tehneitä suomalaisia tekijöitä ja uusi nuorin jäsen on tänä keväänä valmistunut. Jäseneksi voi hakea ympäri vuoden ja yhdistyksen hallitus käy hakemuksia läpi.

KORU5 näyttely Imatran taidemuseossa 2015

Taidekeskus Itää Valtakatu 66:ssa ylläpidetään yhteistyössä Korutaideyhdistyksen ja Etelä-Karjalan taiteilijaseuran voimin. Tiloissa toimii myös Taidelainaamo joka on Etelä-Karjalan taiteilijaseuran vastuulla.

Taidekeskus Idässä on ollut useita korutaidenäyttelyitä, joista osa kansainvälisiä. Siellä on ollut esillä monipuolisesti erilaista taidetta – veistoa, maalaustaidetta ja grafiikkaa – ja myös korutaidetta, kertoo Tarja Tuupanen.

Taidekeskus Itä on Korutaideyhdistyksen ainoa pysyvä galleriatila, jonka toiminnassa se on mukana. Se pyörii nyt kolmatta vuotta. Toki näyttelyitä järjestetään muualla yhteistyössä eri yhdistysten kanssa.

Teos Korutaideyhdistyksen Kokoelmasta, Mia Maljojoki, kaulakoru

Esimerkiksi Helsingin Kaapelitehtaalla on teosmyyntinäyttely keväisin yhtäaikaa Ornamon ja Taidemaalariliiton vastaavien tapahtumien kanssa. Teosmyyntinäyttely on järjestetty jo seitsemisen kertaa.

Korutaideyhdistys järjestää myös KORU- tapahtumasarjaa joka järjestetään triennaalina. Joka kolmas vuosi järjestettävä tapahtuma on seuraavan kerran vuonna 2021 ja nimeltään nyt KORU7. Tämä on kolmas kerta kun Korutaideyhdistys on tapahtumassa päävastuullisena järjestäjänä, aiemmat KORUt on toteuttanut Saimaan amk eri yhteistyökumppaneiden, kuten Imatran taidemuseon kanssa.

Teos Korutaideyhdistyksen Kokoelmasta, Janna Syvänoja, kaulakoru

Korutriennaaliin liittyy kansainvälinen KORU7-näyttely joka avautuu syksyllä 2021 Etelä-Karjalan museossa. Ennen avajaisia on tapahtumaviikko, jossa on muun muassa kolme työpajaa, jotka on tarkoitettu opiskelijoille ja ammattilaisille. Niitä tulee vetämään kolme kansainvälistä opettajaa. Lisäksi järjestetään kahden päivän seminaari jossa pidetään alaan liittyviä luentoja. Työpajat ja seminaari järjestetään yhteistyössä LAB ammattikorkeakoulun kanssa koulun kampuksella Skinnarilassa. KORU7 näyttely kestää Etelä-Karjalan museolla muutaman kuukauden.

Tarja Tuupasen mukaan korutaide taiteenalana ei ole mitenkään supersuuri mutta kuuluu nykytaiteen kenttään.

Tarja Tuupanen: ”Suomessa on kyllä suhteellisen paljon kansainvälisesti tunnettuja tekijöitä. Täällä Etelä-Karjalassa on yllättävän paljon alan taiteilijoita koska LAB-ammattikorkeakoulussa on kuvataiteen yksikkö jossa on mahdollista opiskella myös korutaidetta.”

Teos Korutaideyhdistyksen Kokoelmasta, Ulla Ahola, rintakoru

Se on ainut paikka Suomessa missä on ammattikorkeakoulu-tasoisia korutaiteen opintoja, kertoo Tarja Tuupanen. Osa taiteilijoista jää alueelle, siksi täällä on aktiivisempi keskittymä. Kyllähän tekijöitä on tietty ympäri Suomea, hän sanoo.

”Taiteilija ottaa vaikutteensa mistä vaan yhteiskunnasta ja ajankohtaisesta aiheesta”, sanoo Tarja Tuupanen. Korutaiteen teoksilla, kuten perinteisellä korulla, on yhteys käyttäjän kehoon, mutta itse teos tehdään taiteen lähtökohdista. Erotuksena perinteisestä käyttäjälähtöisestä korusta sen on pystyttävä toimimaan myös itsenäisenä taideteoksena.

Lähitulevaisuudessa Tarja Tuupanen toivoisi tapahtuvaksi että korutaide saisi oman museon. Espoossa toimivalla Kellomuseolla on ollut suunnitelmia korumuseon perustamiseksi. Lisäksi nykytaiteen museot ja muutkin museot voisivat ostaa korutaidetta kokoelmiinsa. Se on hyvin ajankohtainen taidemuoto, sanoo Tarja Tuupanen.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.