Galleria Pihatossa oli Jan Jämsenin Vuoksi -näyttely 7.2.-28.2.2020 – mediataiteilija tekee fraktaaleilla toistoa

Galleria Pihatossa oli Jan Jämsenin näyttely Vuoksi 7.2.-28.2.2020. Hän on mediataiteilija, joka tekee fraktaalitaidetta. Taiteessaan hän käsittelee toistoa. Hänen töitään oli ensimmäisen kerran näytillä Purnussa Orivedellä vuonna 2018, joka käynnisti hänen taiteilijanuransa. Myöhemmin hänellä on ollut näyttelyitä Galleria Lujassa Lahdessa ja Wiurilassa Halikossa.

Vuoksen teosluettelossa hän taustoittaa töitään:

”Työni käyttää matemaattista määritelmää fraktaalista, ilmaisten ympäröivän maailman eri puolia. Fraktaali on matemaattinen muoto, jolla on useita ominaisuuksia, jonka tärkein piirre on itsensä toisto. Asiat toistuvat elämässämme ja ympärillämme ihan kuin fraktaalimatematiikassa. Luonto on minulle suuri inspiraation lähde. Useimmat teokseni käsittelevät luonnon eri muotoja kuten luonto maalaukset.”

Hän jatkaa:

”Ajattelen taiteellista työskentelyäni usein kuminauhan lenkkinä: ei ole selvää kohtaa, josta se alkaa tai loppuu. Lenkki voi vääntyä silmukalle monesta kohdasta, venyä ja kutistua mutta pysyy silti samana. Jokainen silmukka on uusi muuttuja kaavassa. Kun kaavaa lasketaan jatkuvasti uudestaan, syntyy kuvio kuin tyhjästä.”

Moni hänen vedostöistään ei välttämättä heti aukene kuin lukemalla niiden nimet. Aina tämä assosiaatio ei ole kovin helppo. ”Useimmiten ihmiset tuovat omat mielikuvansa, miltä teokset näyttävät ja välillä he ovat samoilla linjoilla omien ajatuksieni kanssa”, kertoo Jan Jämsen.

Virtaukset-teoksen kanssa, joka on canvas-työ, eräs näyttelyssä kävijä kertoi sen näyttävän lapsuuden ojalta, jossa vesikasvit liikkuivat voimakkaissa virtauksissa ja rakensivat padon.

Pectinatella Magnifica on omistettu Suomen järvien vieraslajikkeelle hyytelösammaleläimelle, joka on limapallo järvien pohjissa ja läheisyydessä, yllättävän moni osasi yhdistää kuvan sammaleläimeen, kertoo Jan Jämsen.

Moni on kysynyt Jan Jämseniltä, miksi hän tekee fraktaalitaidetta: ”Se on hankala ja helppo kysymys samanaikaisesti, sillä itseäni kiehtoo toisto. Toisto on fraktaalien yksi tunnistettavista ilmiöistä ja tätä toistoa on aivan joka paikassa.”

Hän jatkaa: ”Toistoa löytyy luonnosta, kaupan hyllyltä, ihmisten arjesta, aivan kaikesta mutta sitä ei huomata, eikä ainakaan fraktaalinäkökulmasta. Fraktaaleissa itse työ muodostuu toistosta siitä itsestään, samalla tavalla kuin ihminen oppii asioita ja se tulee osaksi itseään, sama ilmiö tulee töissäni.”

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.