Joutsenon radio- ja tv-asema on Etelä-Karjalan korkein rakennus 211 metrillä, hissi kulkee vain puoliväliin

Joutsenon radio- ja tv-asema vihittiin käyttöön 20.5.1962. Se on edelleen Etelä-Karjalan korkein rakennus, se nousee 211 metriin. Sen antenneja on rakennettu ja uusittu useita kertoja vuosien aikana kun teknologia on muuttunut. Sen kuormitus on myös kasvanut ja mitoitusmääräykset ovat täten muuttuneet.

Vuonna 2000 uusittiin maston harusperustat eli tukivaijerit ja rakennettiin mastoon hissi.

Masto pysyy vakaasti pystyssä kun harukset ovat oikein mitoitetut ja niiden esikiritysvoima myös. Haruksien uusinnalla on saatu nostettua maston kapasiteettia ja pidennetty sen käyttöikää.

Koko maston pituudelta kulkevat tikkaat ja siinä on myös polttomoottorikäyttöinen hissi, joka nousee nousurataa noin puoleenväliin mastoa. Jos haluaa ihan huipulle, on vielä kavuttava noin 105 metriä.

Masto on perusteellisesti maadoitettu sekä tyvestä että harusperustaltaan. Maaverkko on yhdistetty yhdeksi. Myös asemarakennus on maadoitettu kuten siellä olevat laitteetkin.

Maadoitukset varmistavat että toiminta on luotettavaa mutta joskus ukkonen pääsee vahingoittamaan laitteita.

Joutsenon asemalta lähetetään kanavanippuja A:sta F:ään. Kanavat ovat nähtävissä Digitan sivuilta: https://www.digita.fi/verkkojen-saatavuus/antennitvn-kartta-ja-saatavuus/

Digitan karttapalvelusta näkee myös maston peittoalueen.

Joutsenon asemalta lähetetään mm. seuraavia radiokanavia: Yle Radio 1, YleX, Yle Radio Suomi Lappeenranta, Yle Puhe, KISS, Radio Nova ja Radio Dei.

Täältä näkee lähetettävät kanavat: https://www.digita.fi/verkkojen-saatavuus/radion-kartta-ja-kanavat/

Digitalla on töissä oma alueellinen asennus- ja huoltohenkilöstö joka huoltaa laitteita ja mastoa sekä vastaa siitä että palvelut toimivat luotettavasti. Joutsenon asemalla on henkilöitä jotka työskentelevät Kaakkois-Suomen alueella.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.