Ensivaikutelmia Lappeenrannasta

Olen muuttanut Lappeenrantaan pari viikkoa sitten. Olen 38-vuotias aikuisopiskelija. Kerron seuraavassa kolumnissa, miltä se tuntuu.

Lappeenranta on toimiva kaupunki, ja täällä on hyvät palvelut. Kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä.

Kaupungissa on paljon tuttua. Satamasta tulee mieleen Turun keskusta ravintolalaivoineen. Olen alun perin Kuopiosta, joten myös itämurre on minulle tuttua. Kieli ei vielä ihan taivu sanomaan mie ja sie. Varsinkin oudolta kuulostaa näiden sanojen taivutus, esim.: ”Tääl’ siuta arvostettaan.”

Oman kielikorvani mukaan sen pitäisi olla: ”Tääl’ sinnuu arvostettaan.”

Kumpikohan mahtaa olla oikein? Ei kai auta kuin kuulostella!

Oudolta tuntuu, että yliopisto on perustettu niin kauas keskustasta. Uskon että kaupunkikuva olisi eläväisempi, jos yliopisto olisi kaavoitettu keskustan kupeeseen, esim. Reijolaan, ja jotkut laitokset vaikka Oksasenkadulle. Toivottavasti kaupunkisuunnitteluväki ei toista samaa virhettä, jos tänne tulee jotain uutta hauskaa!

Toisaalta kaatunutta maitoa on turha surra, ja onhan se niin, että tekniikan alan laitokset tarvitsevat paljon tilaa, LAB:ista puhumattakaan.

Olen seurannut mediasta kahta keskustelua, palkkapommia ja urheilutilojen rakentamista. Lomalaisille tiedoksi, palkkapommissa kyse on siitä, että sairaanhoitopiiri joutuu maksamaan 30 miljoonan palkkasaatavat työntekijöilleen oikeuden päätöksellä. Nämä taas perustuvat palkkojen harmonisointiin, jota ei tehty ajoissa.

On selvää, että palkkapommi nostaa kulmakarvoja. Maksettavaa tulee jokaiselle eteläkarjalaiselle noin 230 euroa. Onko kyse sittenkään suuren suuresta asiasta, varsinkin kun muistetaan, että kyse on sairaalaväen palkoista, jotka heille lakisääteisesti kuuluvat?

Sairaanhoitopiirin edellinen johto oli olettanut, että oikeusjuttu voitetaan. Tämä herättää närää, ja siksi Etelä-Karjalan kunnat haluavat teettää asiasta oikeudellisen selvityksen. Se on varmaan paikallaan, mutta muistetaan, että Suomessa ihminen on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Jos katsotaan taakse päin, SHP:n johtajilla oli varmaankin hyvä syy olettaa, että SHP voittaisi oikeudessa. Joskus oikeusjuttuja kuitenkin myös hävitään, ja tämä pitäisi kaikkien ymmärtää. Jos tulos on itsestään selvä ennakolta, silloin ei varmaankaan tarvitse käydä oikeutta?

Sitten nämä rakennushankkeet. Ulkopuolisen on vähän vaikea päästä niihin sisälle. Puhutaan uudesta jäähallista (sen ymmärtää helposti), keskusta-areenasta ja monitoimihallista. Ovatko keskusta-areena ja monitoimihalli sama asia? Onko keskusta-areenaan tarkoitus tulla katto? Onko se ulkoilmastadion?

Itse olisin ehkä kuitenkin säästäväisyyden kannalla, se täytyy pitkin hampain myöntää. Veroäyri tulee joka tapauksessa nousemaan jatkossa, eikä kukaan tiedä vielä, mitä kaikkea korona-aika tuo tullessaan. Voi olla, että parin vuoden päästä rahat ovat todella loppu kaikilta, koko maassa.

Onko tässä tilanteessa järkevää tehdä suurinvestointeja?

Jos joku odotti, että tästä tulee human interest -kolumni, niin taisi joutua pettymään. Tästä tulikin uuden tulokkaan sukellus paikallispolitiikkaan. Yritän jatkossa kirjoittaa mielenkiintoisemmista aiheista.

Voisin kirjoittaa esim. tietyn baarin tietystä saunasta, vedyn ja atomin mysteeristä tai Satamassa iltaisin kaikuvasta fanfaarista. Ehkä tulen myös vierailemaan naapurikunnissa. Aika näyttää.

Rolle

Nimimerkki on tekniikan maisteriopiskelija.

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.