Blade Barbers&Brews Kauppakadulla Tasihinin talossa on parturi miehille, jossa odotellessa ja tullessa parturoiduksi voi nautiskella anniskelusta

Tasihinin taloon Kauppakadulle on vapun alla avautunut Blade Barbers&Brews. Se on miesten parturi, jossa on myös anniskelua. Sen omistajalla Mikko Korpelalla on pitkä yrittäjätausta, hän on toiminut hiusalan yrittäjänä jo 22 vuotta, joista viimeiset viisitoista myös kouluttajana.

Tarina alkoi siitä kun Mikko Korpela oli hiusalan messuilla Lontoossa nelisen vuotta sitten. Hän eksyi paikalliseen hieman pubimaiseen parturiin eräänä aamuna kello yhdeksän aikaan. Ensitöiksi hänelle lyötiin olut kouraan ja sanottiin että voitko odottaa hetken, kohta tulee sinun vuorosi.

Hän piti paikan tunnelmasta puheensorinoineen. ”Siinä odotellessa mietin miksi helvetin takia meillä ei ole Suomessa tällaista kulttuuria tai edes mahdollisuutta.”

Silloin hän päätti perustaa ensimmäisen anniskeluparturin Haminaan. Nimeksi tuli Vanhankaupungin parturi. Lupaprosessi oli työläs, alkuun ei parturille myönnetty anniskeluoikeuksia. Seuraavaksi avautuivat paikat Kouvolaan, Craft Barbers&Brews, sen jälkeen Kotkaan Rust Barbers&Brews ja nyt Lappeenrantaan. Noin liike per vuosi, kommentoi Mikko Korpela.

Enää ei ole suunnitelmia uusille liikkeille, vaan ketju haluaa taata pienuudellaan sen että parturi on helposti lähestyttävä, että jälki on tasalaatuista ja että koulutus toimii.

Oikeastaan anniskelukonseptilla palataan 60 vuotta ajassa taaksepäin. Nykyään mies on ajettu ylivalaistuun kampaamoon naisten keskelle, mihin heitä ei ehkä haluttaisi tai tehdään miesten tukka kiirevälissä tai ruokatunnin kyljessä, kommentoi Mikko Korpela.

Blade Barbers&Brews haluaa nostaa miehet keskiöön rajaamalla naiset pois. Ympäristön pitää olla miehekäs, missä voi ottaa oman ajan ja nautiskella oluen hiustenleikkuun tai parranajon lomassa. Toki liikkeessä mennään parturointi edellä ja anniskelu luo puhtaasti vain lisäarvoa.

Blade Barbers&Brews toimii puhtaasti ilman ajanvarausta. Parturintuoliin pääsee siinä järjestyksessä kun sisään on tultu. Ulkona on kymmenen paikan pieni terassi, jossa voi odotellessa ottaa oluen tai polttaa tupakan. Usein ovesta kävelee sisään useamman herran seurue jotka jäävät yhdessä odottamaan vapautuvaa vuoroa.

Joskus jonossa voi mennä parikin tuntia mutta yleensä pääsee parturiin puolen tunnin sisällä. Siinä ehkä kerkeää yhden tai kaksi ottaa, kommentoi Mikko Korpela.

Hiustenleikkuun hinta liikkuu siinä 20-30 euron paikkeilla, hieman riippuen tehdäänkö siistimistä vai koko setti. Viidellä eurolla saa viiksensä siistittyä, amerikkalainen parranajo maksaa 40 euroa. Siinä tulee mukana hauteet, parta ajetaan veitsellä, lisäksi tulee vielä hieronta. Tähän menee aikaa 45 minuutista kuuteenkymmeneen minuuttiin.

Anniskelussa on oluita, lonkeroita, siidereitä – paikallistuotteita ja pienpanimotuotteita kuten Teerenpelin viskiä. Hanatuotteita ei hygieniasyistä anniskella.

Tasihinin talon Mikko Korpela löysi kun he olivat lähteneet vaimonsa kanssa päiväajelulle. Haminan parturi on myös vanhassa kaupungissa ja kaikki Blade Barbers&Brews -ketjun liikkeet on sisustettu vähän samaan tapaan. He huomasivat ajelullaan että Tasihinin talossahan oli kiinteistö tyhjänä.

Mikko Korpelalla oli ollut naapurissa liike kolmetoista vuotta sitten. Hän vietti Lappeenrannassa kolme vuotta ja kävi armeijan Rakuunanmäellä. Ennen hän teki naisten hiuksia mutta on nyt keskittynyt miesten hiuksiin. Hänellä on vieläkin ystäviä ja sukulaisia jotka asuvat Lappeenrannassa. Jos hänestä ei olisi tullut kouluttajaa hän olisi varmaan jäänytkin.

Tasihinin talon ohi kävellessään hän usein mietti että tuossapa olisi hieno paikka parturille. Sunnuntai-ajelulla vaimon kanssa paikka löytyi uudelleen. Hän selvitti kuka sitä vuokrasi ja kaikki alkoi siitä.

Aikaisemmin tiloissa oli käsityömyymälä ja talo on suojeltu sisältä ulos. Remontissa lisättiin vesipisteiden määrää, tähän täytyi hakea rakennuslupa. Muuten tehtiin vain uusi kalustus ja lisättiin valaistusta. Tiloissa toimi ennen kaksi myymälää joiden tilat Blade Barbers&Brews vuokrasi.

Yhteensä Mikko Korpelalla on töissä 18 palkallista työntekijää ja kuusi vuokatuolilaista. Yhteensä neljä parturia pyöräyttävät noin kolmekymmentä asiakasta päivässä per parturiliike.

Blade Barbers&Brewsin ikkunassa on ”Barberpole”. Mikko Korpelan mukaan aikanaan Amerikassa parturit tekivät hiustenleikkuun ja parranajon lisäksi kuppausta ja hampaiden poistoa. Siksi parturin ulkopuolella roikkui kuivumassa valkoisia partapyyhkeitä ja verisiä kuppauspyyhkeitä. Siitä tuli valkopunainen pyöreä pylvästunnus partureiden eteen.

1800-luvulla ranskalaiset toivat saman parturitunnuksen Eurooppaan ja lisäsivät siihen lippunsa väreistä sinisen. Tästä muodostui euro Euroopan ja Amerikan välillä, Euroopassa kuten Suomessakin pylväässä on sininen, punainen ja valkoinen spiraalimainen raita, tarinoi Mikko Korpela.

Hänellä on kotipaikka Miehikkälässä mistä ajaa kaikkiin neljään parturiin alle tunnissa. Mikko Korpela kiertää joka liikkeen vähintään kerran viikossa. Hän huolehtii että hommat pyörivät ja tekee pieniä huoltotöitä.

Lappeenrannassa on montakin miestenparturia, mutta he enemmän vain tukevat toistensa toimintaa, selittää Mikko Korpela. Lappeenrannassa riittää jokaiselle parturoitavaa, hän jatkaa.

Lappeenrannan Blade Barbers&Brews on auki maanantaista torstaihin 9-18, perjantaisin 9-19 ja lauantaisin 9-15.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.